Syndicus Mechelen

Just another WordPress site

By - admin

Een vijver onderhouden

Je hebt net een mooie vijver aangelegd in je tuin, maar je weet eigenlijk niet meer wat je verder moet doen. De vijver is af toch? Moet er nog wat bij? Het onderhouden van een vijver is een taak die moeilijk is dan het lijkt. Om ervoor te zorgen dat de vijver net zo mooi blijft als je zou willen, zijn hier een paar tips om dat voor elkaar te krijgen.

Ten eerste moet je niet vergeten om zuurstofplanten in je vijver te stoppen. Zuurstofplanten spelen een belangrijke rol bij het afbreken van organische resten in je vijver. Omdat zuurstofplanten snel groeien, concurreren ze met algen, wat betekent dat je ook minder last hebt van algengroei, waardoor je ook geen troebele vijver krijgt.

Dan is het belangrijk om te letten op de bodem van de vijver. Als er teveel vuil opbouwt op de bodem van de vijver, kan het leiden tot een verzuring van het water, wat er dan weer toe leidt dat er vissen of planten kunnen sterven. Die zorgen dan weer voor meer vuil, wat op een gegeven moment de hele vijver kan doden.

Let erop dat je altijd je vijverfilter schoon houdt. Als de filter schoon blijft, werkt de filter ook optimaal en blijft er ook minder afval achter in het water.

Vooral in de herfst is het belangrijk om te voorkomen dat er bladeren je vijver in vallen. Als dat gebeurd, gaan de bladeren rotten en onttrekken ze de zuurstof aan de rest van het water. Dit kan als gevolg hebben dat de vissen en de planten zuurstoftekort krijgen en sterven.

Om een goede aanvoer van water te garanderen, is het belangrijk om te weten dat een vijverpomp kopen en installeren met zorg gedaan moet worden. Om ervoor te zorgen dat de pomp optimaal werkt, is het belangrijk dat de pomp zo diep mogelijk in het water wordt geplaatst. Verder is het belangrijk om een pomp te nemen waarvan de slang een wijde diameter heeft. Zo wordt er zo veel mogelijk water verplaatst.